Tuesday, 4 December 2012

who is syahirahghani?

Assalamualaikum.




For this post, whoa tetiba terasa macam kita ni cool gila sampaikan orang should tertanyatanya who is the real syahirahghani. Takpe, just wanna share my life with you girls and guys. My real name is Norsyahirah binti Ghani and i was born in 15th November 1995. People called me Ara usually, tapi ade je yang panggil i Syahirah and sometimes Ghani. Haha. This Ara name muncul when i was in Standard 4 i guess, masa tu tengah hot cerita Sanay Wala Nang Wakas (Philippine). My cikgu said,

'hey muka awak macam muka Arabella Grace Garcia dalam cerita Filipina kat dalam tv lah!'

and i was like, omaigodd, muka i macam dia ke? Biar betul?! Masa tu we had kelas malam dekat sekolah and every class ( he taught us bahasa and his name is Cikgu Shamsul Othman, married to Teacher Zarina) CIKGU MESTI TERHARU AND BANGGA GILA KALAO DIA TERBACA BLOG NI KAN? ANAK MURID DIA YANG DAHULUNYA TERAMAT COMOT NI STILL INGAT NAMA DIAAAAA :) hihi. And started from that, ada lah kakakkakak seniors yang datang tegur, asking for pictures and blabla. Wah macam artis you olls. Mujur tak mintak tandatangan jee. And dari situ jugaklah dorg panggil i Ara, termasuk lah si cikgu bahasa tadi tu. Terus lekat sampai ke sekolah menengah dan mungkin sampai bilabila.

Okay, i'm a typical Malay girl who lives in Terengganu, tanah tumpahnya darahku. I am the youngest from six, tapi fyi, i bukan seorang manusia yang kita panggil spoilt brat. Harap maklum. I am damn independent kot, walaupun diakui sangat lembut hati, luaran je nampak macam gagah perkasa, tapi bab-bab perasaan ni, oh i sangat sensitip youuuuuu. And disebabkan i am a self-decision-maker, so i dared myself to apply for boarding school after PMR. Kempunan kot, dulu UPSR punyalah berhajat nak masuk asrama, kononnya nak merantau, pergh sekali the result was announced on my birthday, ketua pengawas perempuan yang sangat cun-melecun ni just dapat 4A 1B. Oh melepas kehidupan di boarding school. So i buktikan balik masa PMR, i dapat straight a's and alhamdulillah i am here, having my SPM in MARA Junior Science College, and ade a few days lagi sebelum menamatkan zaman persekolahan. yeah tak sabar nak conteng baju sekolah! (dah conteng puuuunnn)

If you are interested, my childhood memory memang sangat &$#%@. Dulu sangat kelelakian. Maybe ramai yang tak perasan, for those yang kenal i lah kan, tapi deep inside me, i boleh rasa i enjoy sangat menjadi seorang kanak-kanak lelaki. Cool. Standard 5 & 6 : main bola di waktu matahari sedang tegak di atas kepala, dan memakai baju kurung sekolah. dan bermain bersama kawan-kawan lelaki. dan akhirnya dihambat oleh pak guard. dan baru kusedar diriku adalah seorang pengawas yang kemudiannya menjadi ketua pengawas perempuan. Oh no! Lagi best bila balik sekolah, lepak0lepak, petang pun terus panjat basikal, singgah dekat our own hotspot. A hut. Bestnyaaaaaa. Tinggi gila atas pokok. Punya lah panjat macam nak tercabut sendi kaki. Haha. Pastu kayuh basikal lagi, dan lagi, buat own expedition mengelilingi kampung. Lagi adventurous bila lalu kat paya-paya, oh wonderful. 

Tapi, in every happiness there must be something not going good kan. I learn to know how strong i am because being strong is the only choice i have in my mind. I was diagnosed with Systemic Lupus Erythematosus (okay i applied my penyakit in my essay, hihi) The first time i sakit, April 2012, i cuma mengalami bengkak-bengkak di seluruh badan. It was Chemistry class that i finally realized i had something wrong with my limbs. Semua macam stiff. Demam. Oh ya, fyi dari dulu lagi i boleh agak bila i akan demam. I had fever once in a month for every month. Kalao tak demam macam awkward gila. Bila i sakit tu, pegi klinik and doctor just said i dapat bacterial infection. Makan ubat. Rehat. Duh it happened again in a week after that. My mak macam risau gila so dorang datang jenguk i dekat hostel and decide nak bawak keluar pegi hospital for further checkup. Di HUSM (Hospital Kubang Kerian), they did banyak tests on me, tapi result just menunjukkan i sakit biasa. Virus. Or something like that. Bila pergi next visit to the hospital, masa tu seminggu lagi sebelum 2nd appointment, i kept crying sebab sakit sangat, and no one could bring me to the hospital. Lastly ade warden yang sudi hantarkan and that was it. Doctor cakap i ada rheumatoid athritis. Okay i am a pure science student so i learnt athritis thing in biology. I pun macam okay, tak terkejut sangat. Appointments setiap bulan, and bila masuk bulan Jun, finally result darah mengatakan i am suffering SLE. That was very menyedihkan kot. I had been so depressed, gila depressed. And i rasa macam shit, kenapa perlu i continue belajar if i know i sakit macamni kan? Dan okay, tu sangat bodoh.

Masa tu i decided to tukar maktab. Beria call my sista to call MARA headquarter. Huhu. But then I thought that it was a very hard and burdening decision. Nanti menjadi satu masalah bila kena cari new friends, adapt to new environment, huish. So takpelah, i decide, i have to be a very strong girl. Takkan tibatiba nak jatuh lemah for this very simple thing, and yes, YOU DON'T KNOW HOW STRONG YOU ARE UNTIL BEING STRONG IS THE ONLY CHOICE YOU HAVE. I've been thinking and thinking, so takpelah, tak jadi tukar maktab. Dan sehinggalah five months after that, here i am now. Dah tamat sekolah.

I dont have to worry on keadaan hostel yang agak menyukarkan bagi seorang pesakit SLE. I dont have to worry nak makan ke tak sayur ni, sayur tu (pesakit rheumatoid athritis tak boleh makan sayur yang sejuksejuk, kacang, ditakuti akan menyebabkan uric acid terhasil dengan jayanya dan menyebabkan sendi berdenyut-denyut). I dont have to think of penatnya panjat tangga hostel (plus with my anaemia yang menyebabkan i tercungapcungap gasping for fresh air kalau kepenatan). Kesimpulannya ialah, I finally finished my school life, Cool isn't it?

Okay so basically wanita cantik yang bernama syahirahghani ni takdelah awesome sangat. Tetap mempunyai kekurangan, kekhilafan dalam kehidupan. Allah had given the best to everyone kan? Alhamdulillah.

p/s : one day, i hope i boleh bukak a school. doakan i ya?

2 comments:

  1. hai dear... sis dyg follow blog ni :)

    ReplyDelete
  2. sis. thank you for following this blog kakak :)

    ReplyDelete