Thursday, 11 April 2013

SLE Diary : Mak aihhh ubat!


Assalamualaikum people.
Im gonna share my stories of having SLE right here, so for today, I'd like to talk about my ubatss.
Almost a year I am diagnosed with the SLE, ubatss are my best friends. It's like keperluan yang super-duper wajib in daily life. In my last medical appointment itu hari, ubatss bertambah lagi koooottt.  So tsk tsk T_T cos I have to consume them daily, no matter what!

  • Hydroxychloroquine 200mg twice a day
  • Calcium Carbonate 500mg twice a day
  • Calcitriol 0.25mcg x 2.0 once a day
  • Amlodipine 5mg x 0.5 once a day
  • Prednisolone 5mg x 1.5 once a day
  • Folic acid 5mg once a day
  • Vitamin B Complex 12.5mg once a day
  • Omeprazole 20mg once a day
  • Trental twice a day
  • T Celebrex 200mg if sakit (this is painkiller)
  • Methotrexate 2.5mg x 3.0 once a week



Basically I didn't wanna eat any of them. I didn't. Tapi bila dah dapat nasihat from a few SLE friends and other few persons, I decided that I have to makan ubat regularly. Sebenarnya I was afraid of the consequences if I tak makan ubat. Since SLE ni serangan dia boleh berlaku tanpa dijangka, mengejut, tiba-tiba, di mana-mana organ tubuh contohnya jantung, otak, paru-paru, buah pinggang dll, so chances to get those serangan akan meningkat sekiranya tak makan ubat dengan betul. Ditekankan di sni, ubatss SLE yang berbakul-bakul tu bukannya jaminan untuk sembuh tapi untuk mengawal tahap keaktifan SLE dalam tubuh pesakit :)

And yes, there is still no permanent cure for SLE. Tapi sebagai orang Islam, keep on praying and have faith in Allah that Allah will ease everything in shaa Allah!

Teringat dulu-dulu time still belajar kat MRSM, especially time berbukak puasa kat Dewan Selera(DS). Yelah, ramai-ramai kan. Masa tu, kitorang semua berbukak puasa ikut kelas. Meaning we ave to sit with our classmates. Kebetulan my class dapat table paling hujung, near to the sinks and basins. Agak euw lah sikit di disitu heheheh. Dan jugak sangat dekat dengan laluan DS ke asrama perempuan. Bila azan je, I would quietly keluarkan beg ubat and kumpulkan ubatss dalam tangan. Sembunyi-sembunyi.
Tapi sometimes ade je kantoi bila kawan or juniors tertengok my ubatss and tegur...

"Weh Ara banyaknya ubat kau!"
"Kau ni makan ubat macam nak mati laaa."
"Segala mak nenek ubat kau ada, biar betul beb!"

Seriously waktu tu I've been a little emotional sikit kalau orang tegur pasal my ubatss or my sakit. People usually can't understand us. Hahaha. Eh this is so serious okay. And I sendiri tak reti macamana nak explain what is actually my SLE. Tapi sekarang dah boleh explain kot kalau orang tanya. (Kalau orang tak paham jugak, ha amek kau aku bagi baca keratan surat kabo pasal SLE dan sila baca dan pahamkan muehehhe)

Baru-baru ni, when I was warded, I ada cakap kan hari kedua and hari ketiga tu I dah tak terlantar atas katil bahkan siap berjalan-jalan ke sana ke mari hikshiks. Kalau duduk atas katil pun I was being soooo energetik gelak-gelak ketawa dengan my mak (dahla suka cakap kuat-kuat haha noob betulla aku ni) So orang macam kasi pandangan serba tajam menikam, 'eh apehal budak ni masuk wad padahal sihat walafiat je puuuunnn...'

Heee. So those pelawat yang mostly datang kat my line and tanya I sakit apa, either me or my mak would tell them that I had fever (sekali lagi pandangan serba pelik diberikan kepada aku). And also SLE (haaaa dahi dah berkerut-kerut). Apa tu apa tu...

We would give sedikit penerangan pasal SLE ni and biasanya mak akan keluarkan beg ubatss kesayangan ku yang dah remuk tahap kronik dah. Kesian beg tu. Hihi. And mak akan keluarkan segala mak nenek ubat yang ada dalam beg tu. And it would make them terkejut bapak kau mengucap Astaghafirullahalazim....



Beginilah kami, pesakit SLE.....

Thank you for reading my entry.
Assalamualaikum!

4 comments:

  1. best gak, leh beli bekas ubat yg comel2. Dulu sbelum sakit tingin je nak beli tp bile time tu pikir cam bazir je beli sebab tak gune tros xjadi beli. so, sekarang dah ade sebab untuk beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahah tu sebagai motivasi untuk terus makan ubat and think positive. nak makan ubat banyak-banyak kena tengok benda cantik kannnnn hehe

      Delete
  2. alala..xper,,saket 2 as a test from Him..special test g2 coz its not everyone yg dpt saket just like u..bile saket,,automatically kita akn lbih dkat dgn Dia..byk nikmat Dia kat kita slame nie..kite jep xsedar,,sehat2 slalu miss Ara n JANGAN LUPA MAKAN UBAT YG SHOMEL2..geram i tgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for the advice. in shaa Allah mudah-mudahan Allah permudahkan segalanya. Jazakallahu khairan kathira :)

      Delete