Tuesday, 29 January 2013

peringatan untuk kaum Adam ♥

Assalamualaikum.
Post ini di ambil dari blog sorang sahabat iaitu Puan Keane
Sekadar peringatan buat my future husband (siapa lah manusia ini ya), kaum lelaki yang sudah berkahwin, yang belum berkahwin, dan sebagai pedoman untuk para wanita J

Bagi yang belum berkahwin,


Dan bagi yang sudah berkahwin, (boleh je untuk those yang tak kahwin lagi hihi),


UNTUK KAUM ADAM YANG BERGELAR SUAMI ♥♥♥

1. Hargai isterimu sebagaimana engkau menghargai ibumu, sebab isterimu juga seorang ibu dari anak-anakmu.
2. Jika marah boleh tidak berbicara dengan isterimu, tapi jangan bertengkar dengannya (membentaknya, mengatainya, memukulnya)

3. Jantung rumah adalah seorang Isteri. Jika hatinya tidak bahagia maka seisi rumah akan tampak seperti neraka (tidak ada gurau tawa, manja, perhatian). Maka sayangi isterimu agar dia bahagia & kau akan merasa seperti di syurga.

4. Besar atau kecil gajimu, seorang isteri tetap ingin perhatian. Dengan begitu maka isterimu akan selalu menyambutmu pulang dengan kasih sayang.

5. 2 org yg tinggal 1 bumbung (menikah) tidak perlu berdebat, bertingkah, siapa menang siapa kalah. Kerana keduanya bukan untuk bertanding melainkan teman hidup selamanya.

6. Di luar banyak wanita idaman melebihi isterimu. Namun mereka mencintaimu atas dasar apa yang kamu punya sekarang, bukan apa adanya dirimu. Saat kamu menemukan masa sulit, maka wanita tersebut akan meninggalkan mu dan punya lelaki idaman lain di belakangmu...ttp tidak isterimu.

7. Banyak isteri yang baik. Tapi di luar sana terlalu ramai lelaki yang ingin mempunyai isteri yang baik dan mereka tidak mendapatkannya. Mereka akan menawarkan perlindungan n PERHATIAN terhadap isterimu. Maka jangan biarkan isterimu meninggalkan rumah kerana kesedihan n kecewa, sebab dia akan sulit sekali untuk kembali..

Barakallah!
Assalamualaikum.

4 comments:

  1. cilok ni . kena ada royalti .. hehe

    ReplyDelete
  2. ehem ehem. sapa la bakal raja hati dya ye ;)

    ReplyDelete
  3. wallahualam. semoga dia seorang yang boleh membimbing diri ini dengan baik, dan dapat menerima diri ini seadanya. Amin Ya Allah :)

    ReplyDelete